Тренировки за всеки, независимо от възрастта и уменията

екип

5 години заедно във волейбола, трудностите и забавленията

Без първоначално планираните турнири и специално тържество школата ни тихо чукна своята 5-а годишнина. В тежката ковид ситуация, която ограничи значително и спорта, ни остана просто да изчакаме бурята да отмине и отново да се върнем към обичайния си живот със спортни емоции. Разбира се, най-запалените мъже и жени продължават да тренират и поддържат огъня, докато разрешат и на децата да играят.

Колкото и банално да звучи, тези 5 години се изтърколиха неусетно. Може би заради възможността да споделяме страстта си по този спорт с хора на всякаква възраст.

Идеята за масов волейбол се появява по време на европейското първенство в София през 2015 г. Първоначално легендарният капитан на България Владимир Николов е малко скептичен към идеята, която му предлага мениджърът на тима Стефан Чолаков. За стартирането на проекта и реализацията му в първия сезон помага много и Владимир Зарков.

На първата открита тренировка на 31 октомври в „Арена Исаев” се събраха близо 100 деца. Седмица по-късно спортният министър Красен Кралев и тогавашният селекционер на националите Пламен Константинов подариха екипи на всички хлапета, а още над 120 души на възраст над 18 г. също започнаха тренировки в необичайния тогава формат за аматьори.

За тези 5 години, разбира се, се случиха много неща. Първоначално тренировки се провеждаха и в училищни салони, единият от които бе в Герман. Ползвахме зала за студентски спорт, от която направо си ни изгониха в един момент. За кратко се спасихме в едно съоръжение на популярен жилищен комплекс до Студентски град, преди отново да ударим на камък. Дочакахме ремонта на „Академика”, който се проточи с поне година повече от очакваното. Неминуемо постоянните промени в графика доведоха до недоволство и отлив на трениращи. На по-късен етап в желанието си да предлагаме масов спорт на максимално ниски цени дори стигнахме до мисълта за затваряне на школата.

Много хора обаче повярваха в нас и помогнаха в нужния момент да се справим с финансовите задължения. Трениращите пък приеха новите условия за участие и продължихме дейността си.

Днес без излишна скромност можем да кажем, че „Владимир Николов” е най-успешният клуб за масов и семеен спорт в България. Всъщност, може би, и единственият по рода си. При нас тренират деца, които още не са тръгнали на училище, а често пъти и техните родители също се запалват. Имаме цели семейства, припознаващи „Владимир Николов” за своето място. Доста от трениращите при нас създават контакти помежду си, които пренасят и извън залата. Ползваме най-добрите зали за масов спорт в София и графикът ни е почти фиксиран в най-търсените за спорт часове.

Децата, които демонстрират качества и имат желание да продължат по-професионално, получават шанс да преминат в „Левски София”, с който имаме съвсем естествено партньорство. В шампионските формации на „сините” има доста деца, които са стартирали именно от „Владимир Николов”. От лятото тази възможност е налична и при момичетата, тъй като „Левски София” стартира и женско направление.

През последните 4 години успяхме да организираме над 30 кампа за деца и възрастни в Самоков, Вършец, Белмекен, Бобошево, Перущица и Кранево. Направихме над 20 турнири, а наши отбори редовно участват в държавното първенство за подрастващи и в аматьорската лига Volley mania. Да не забравяме и веселите купони, които се надяваме отново да присъстват, когато условията го позволяват.

Няма как да не изтъкнем работата на треньорите ни Николай Хаджииванов, Илияна Петкова, Любомира Василева, Янита Николова, Христо Илиев, Денислав Александров, Александър Божилов и Мирослав Цветков. Благодарим специално и на Христо Колев, Яна Чалъкова, Йоана Калфинова, Никола Димитров, Георги Бирбочуков, които също в годините дадоха своя принос.

Поздравления и за Анелия Николова, която тренира децата във Велико Търново. Щастливи сме, че поставихме основите на масовия волейбол и в Русе, където Атанас Митев продължи делото със свой клуб. Благодарим и на всички, които вече не тренират при нас – дали, защото не са припознали волейбола за свой спорт, или пък не сме отговорили на очакванията им.

Своеобразният ни юбилей нямаше да се състои без основния ни партньор ВАС Про ООД и Христо Стоянов, ВИ ДЖИ ЕФ ,Нестле за Живей Активно,

СПИДИGaritage Park и други спомоществователи. Благодарим ви най-искрено!

Eкипът на "Владимир Николов"