Тренировки за всеки, независимо от възрастта и уменията


Андрей Жеков се завръща в "Левски София"

2019-02-18 13:06:23

школа

Андрей Жеков започна работа в „Левски София”. Най-успешният български разпределител през последните близо 15 години се завръща в клуба, от който е тръгнал към големия волейбол. Жеков прекрати състезателната си кариера и реши да се насочи към треньорската професия. Той ще бъде помощник на дългогодишния си съотборник в „Левски”, „Пиаченца” и националния тим Владимир Николов. Жеков ще помага и за развитието на разпределителите в школата на клуба. Дебютът му на пейката на „сините” ще бъде този петък в домакинския мач с „Добруджа 07”. Срещата е от 18,30 ч в столичната зала „Универсиада”.

Преди 3 години Андрей отново се присъедини като играч към мъжкия отбор, но тогава се възстановяваше от тежка травма и за близо 3 месеца влезе в ролята на старши треньор. Той игра в плейофа със „Славия” за оставане в Суперлигата, спечелен с 3:0. След това пък започна новият проект за възстановяването на „Левски София” и превръщането му в един от водещите клубове у нас.

Състезателната кариера на Жеков стартира в „Славия”, с който едва 16-годишен става шампион. На 19 се мести в тогавашния „Левски Сиконко” и в периода 1999 – 2006 г. печели още 6 титли и 5 купи на страната. След това поема към чужбина и кариерата му преминава през „Нефтяник” (Рус), „Патрон” (Гър), „Олимпиакос” (Гър), „Галатасарай” (Тур), „Пиаченца” (Ит), „Томис” (Рум), „Бешикташ” (Тур) и „Галац” (Рум). Жеков има над 250 мача за националния отбор, с който печели три бронзови медала – от световното първенство в Япония (2006 г.), Световната купа в Япония (2007 г.) и европейското в Турция (2009 г.).

Ето и първите думи на новия помощник-треньор в „Левски София”:

 

 

 • Андрей, отново се завръщаш в „Левски”, но този път като помощник-треньор. Какво е усещането?
 • Доволен съм, че ще имам възможността отново да се занимавам с волейбол и се надявам да се справя в новото поприще. Имам известни наблюдения върху отбора,но тепърва ще се запозная в детайли. Събрани са както опитни играчи, с които дори съм се състезавал, така и млади, талантливи момчета.
 • Ти беше тук и преди три години, когато клубът се бореше за оцеляване. Какво виждаш сега?
 • В момента ситуацията е коренно различна. За това време „Левски София” се е развил значително – вече има силни отбори и при подрастващите, а тогава имаше само мъжки тим, който се бореше за оставане в елита. Освен това се работи в перспектива – изгражда се зала, фитнес център и има всички предпоставки да се развиват състезатели. Всичко това ще даде стабилност на мъжкия отбор и възможност да израстват младите.
 • Трудно ли взе решението да прекратиш състезателната си кариера?
 • Лесно беше да се откажа от волейбола, по-трудното бе да живея с това решение (смее се). Същевременно след като си правил нещо в продъжение на 25 години, не е лесно да се задържиш дълго извън него.
 • Какви са амбициите ти по отношение на работата ти в „Левски София”?
 • Определено смятам, че със знанията, които съм натрупал във волейбола, мога да бъда полезен и се надявам да ги предам като треньор.
 • На какво искаш да научиш младите играчи, които искат да станат като разпределителя Андрей Жеков?
 • Работата с подрастващи е много отговорна, трябва да се върши с търпение и познание. Надявам се да им предам както технически умения, така и да бъдат дисциплинирани и отборни играчи, защото това са едни от основните неща, които са били важни за мен като съзтезател.
 • С Владимир Николов сте играли дълги години заедно, а сега ще бъдете един до друг и като треньори…
 • Да, така е. С Владо сме играли успешно заедно много време – над 15 години, включително и една в Италия. Много се надявам да продължим това и в ролята си на треньори.

VAS
Veolia
Motorola
Thrakon
Garitage park